Субота
21.09.2019
16:30
Вітаю Вас Гість
RSS     

 
ДНЗ №22 "Райдуга"
Головна Реєстрація Вхід
Вітамінки »

Меню сайту


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  •  

  •  

  •   

  • Всесвітня організація охорони здоров’я назвала туберкульоз глобальною небезпекою людства.

  • То як захистити свою дитину від цієї недуги?

  • Хто найбільше уразливий до туберкульозу?

  • Як проявляється захворювання?

  • Як вчасно виявити туберкульоз у дитини?

  • Як можна запобігти захворюванню на туберкульоз?

  • Робота медичної сестри дитячого садка 
    Діти прийшли в дитячий садочок. До кожного вихованця потрібний особливий підхід. І здоров'я маляти стоїть на першому місці не лише у батьків, але й у працівників дошкільного навчального закладу. 
    Медична сестра Молчанова Олена Олександрівна веде систематичну роботу з профілактики захворювань в ДНЗ. 
    Також контролюється, чи правильно ведеться ранковий прийом малят, дотримання режиму дня, на якому рівні знаходиться чистота в групах і на ділянках д/с, чи виконуються вимоги за технологією миття посуду і так далі. 
    Регулярно проводиться кварцування приміщень закладу, унаслідок чого повітря збагачується озоном, який так само дезінфікує приміщення. Озон має бактерицидну, фунгіцидну дію. Тобто знешкоджує всі види патогенної мікрофлори: віруси, бактерії, грибки, водорості, цисти найпростіших тощо. 
    Медичні огляди працівниками проходяться вчасно, медична сестра веде контроль за проходженням медоглядів та фіксує результати у Журнал проходження медоглядів працівниками. 
    Раціональне харчування в дошкільному навчальному закладі передбачає обов’язкове складання меню. Приблизне двотижневе меню складається на зимово-весняний і літньо-осінній періоди року та погоджується з територіальною установою державної санітарно-епідеміологічної служби і затверджується керівником навчального закладу. 
    Щодня в інформаційному куточку вивішується меню із зазначенням виходу страв. 
    Отже, основні завдання медичної сестри: 
    1. Постійний контроль за станом здоров’я дітей. 
    2. Проведення обов’язкових медичних оглядів дітей. 
    3. Проведення профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень у порядку і в терміни, встановлені МОЗ України. 
    4. Надання невідкладної медичної допомоги дітям у разі гострого захворювання або травми. 
    5. Здійснення контролю за організацією та якістю харчування, дотриманням раціонального режиму навчально-виховної діяльності, навчального навантаження. 
    6. Контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічного режиму. 
    7. Проведення санітарно-просвітницької роботи серед дітей, батьків або осіб, які їх замінюють, та працівників дошкільного навчального закладу.

  •  ПОРАДИ ЛІКАРЯ "Як не захворіти в холодні пору року"

  • 1. Не стимулюйте імунітет препаратами 
    Як би парадоксально це не звучало, але вживання “імуностимуляторів”, що обіцяють зміцнити імунітет, надмірне вживання вітамінів в кращому випадку вам не допоможуть, в гіршому – можуть стати причиною хвороби. Завжди консультуйтесь з лікарем перед тим, як почати прийом будь-яких препаратів. 
    2. Вакцинуйтесь 
    Вакцинація є найефективнішим способом профілактики грипу. Щеплення можна робити впродовж всього сезону грипу – з жовтня до березня. Імунітет після введення вакцини формується через 7–14 днів. 
    3. Гуляйте за будь-якої погоди 
    Немає поганої погоди для прогулянок. Свіже повітря і фізична активність укріплять ваш організм. Тож навіть прохолодна, дощова погода не має стати на заваді щоденних прогулянок, якщо ви хочете бути здоровими. Набагато менше ймовірності зустріти віруси застуди, в тому числі і грипу, перебуваючи на вулиці. 
    «Прогулянки це один з способів загартування, що не потребує значних зусиль. Таким чином будуть тренуватися судини вашого організму і ви набуватимете кращої опірності на випадок переохолодження», — говорить дитячий інфекціоніст Федір Лапій. 
    4. Правильно одягайтесь 
    Вдягайтеся за погодою. Перш за все, не занадто одягайтеся самі і оберігайте від цього своїх дітей. Шерстяний светр і пуховик при температурі +10 – це погана ідея, адже в результаті ви спітнієте і почуватиметеся некомфортно при фізичних вправах. Обирайте одяг із натуральних тканин (особливо це стосується білизни), щоб тепловий обмін відбувався нормально. Подбайте, щоб ноги залишались сухими і теплими. Взуття має бути зручним. Уникайте вузьких чобіт, які стискають ноги. 
    5. Підтримуйте температурний режим в оселі 
    Оптимальна температура у вашій оселі – 18-22°С. Вищі чи нижчі показники негативно впливають на відчуття комфорту і стан здоров’я. Дуже важливо не лише підтримувати стабільну температуру в оселі, а й стежити за вологістю. Це особливо актуально, якщо ви користуєтесь обігрівачем. 
    «Висока температура в оселі може спровокувати порушення водно-сольового обміну і теплообміну, головний біль, порушення сну, шкірні захворювання, кашель, а у людей із групи ризику — підвищення тиску і серцевий напад. – говорить Федір Лапій. — Якщо ж людина довго знаходиться в холодній кімнаті, то у неї знижується опірність і порушується теплообмін, зростає ризик застудних захворювань». 
    6. Стежте за раціоном 
    Збалансоване харчування допоможе залишатись здоровим у холодну пору року. Сніданок, обід чи вечерю просто небезпечно замінювати перекусом «на ходу». Дотримуйтесь питного режиму. Достатня кількість води в організмі є запорукою правильного обміну речовин. 
    7. Спіть достатньо і уникайте стресу 
    Щоб почуватись бадьоро і залишатись здоровим у будь-яку пору року, налагодьте режим сну. Важливо засинати до опівночі і спати близько 8 годин. Крім того, старайтесь уникати стресу і негативних емоцій. 
    Якщо все-таки у вас з’явились симптоми захворювання, зверніться за консультацією до свого сімейного лікаря.

  •  

    Основні вимоги до харчування дітей та підлітків. 
    Основою всіх життєвих процесів організму людини є постійний обмін речовин між організмом і навколишнім середовищем. Із довкілля людина споживає кисень, воду і харчові продукти. Роль їжі полягає в поповненні енергії і тканинних елементів, необхідних для правильного росту, розвитку і функціонування організму, для забезпечення обмінних процесів, нормального стану здоров’я і працездатності. 
    Неправильне харчування може призвести до небажаних змін стану здоров’я та віддалених наслідків. 
    Останні дослідження підтвердили, що новонароджені з великою масою тіла при народженні (понад 4 кг) та маловагові діти, які швидко набирають масу тіла у перші два роки життя, є групою ризику щодо розвитку ожиріння у шкільному та дорослому віці. З метою зменшення ризику різкого збільшення ваги серед дітей перших років життя ВООЗ звертає увагу на необхідність грудного вигодовування немовлят, яке більш природнє і не містить шкідливих домішок. Крім того, на сьогоднішній день ВООЗ встановлено, що загальна смертність дітей, які знаходяться на природному вигодовуванні, в 2-2,5 рази нижча, ніж серед дітей, які знаходяться на штучному або змішаному вигодовуванні. Доведено, що діти, яких вигодовують материнським молоком, хворіють респіраторними інфекціями в 1,5 рази, іншими інфекційними захворюваннями — в 2,5 рази, а кишковими інфекціями — в 3 рази менше, ніж діти, яких вигодовують штучно. Якщо й виникає будь-яке захворювання, то воно переноситься значно легше і, як правило, без тяжких ускладнень. На жаль, за статистичними даними в Україні лише 25% дітей протягом першого року народження отримували грудне молоко. 
    На порушення харчування дітей старше 1-2 років та підлітків старших вікових груп впливає 3 основні фактори: недостатнє харчування, надмірне харчування та неправильне харчування. 
    В Україні недостатнє харчування не є масовим явищем, проте були зафіксовані непоодинокі випадки недоїдання, зокрема серед дітей. 
    Більш актуальною проблемою в Україні на теперішній час є надмірне та неправильне харчування дітей та підлітків. За даними державної статистики в Україні надлишкова маса серед дітей зустрічається у 10 % випадків. За останні 15 років поширеність ожиріння серед підлітків (15–17 років) зросла у 2,5 рази. 
    На ці показники безпосередньо впливають наступні фактори: звичне хронічне переїдання (як стиль харчової поведінки у сім’ї, часті перекуси під час перегляду телепередач, бажання заїсти «чимось смачненьким» негативні емоції чи стрес, перекусити перед сном чи серед ночі), малорухомий спосіб життя (тривале сидіння в школі, перед екраном телевізора чи комп’ютера, пересування автомобілем) і скорочення часу на активний відпочинок. Особливо небезпечною є проблема масового безконтрольного споживання дітьми і підлітками висококалорійних продуктів: чіпсів, сухариків, фаст¬фуду, солодких напоїв, солодощів (не кажучи вже про барвники, консерванти, підсилювачі смаку та інші хімічні домішки, якими багаті сучасні продукти харчування), що, безумовно, веде не лише до надлишку надходження жирів, легкозасвоюваних вуглеводів і відкладання їх в організмі, а й до спотвореного обміну речовин. 
    Раціон дитини повинен бути різноманітним та містити всі необхідні речовини: білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мінеральні речовини. Співвідношення білків, жирів та вуглеводів для дітей до 10 років повинно складати — 1:1:3, підлітків – 1:1:4. Мінімальний перелік харчових продуктів, які дитина повинна вживати протягом тижня: м’ясні, рибні, молочні продукти, в тому числі кисломолочні, масло вершкове, сметана та тверді сири, яйця, хліб та хлібобулочні вироби (з пшеничного та житнього борошна), овочі, фрукти або ягоди (в тому числі свіжі та сушені), натуральні соки, морепродукти, крупи, бобові, макаронні вироби, олія, а також кондитерські вироби, цукор та мед (в невеликій кількості). 
    Кількість прийомів їжі для дітей молодшого віку повинна складати 5-6 разів на добу з 3 — годинними проміжками, для дітей старшого віку та підлітків – 4 рази на добу з 4 — годинними проміжками. Розподіл їжі по калорійності протягом 
    доби (при 4-х разовому харчуванні) повинен бути таким: сніданок – 25%, обід 35%, підвечірок – 20%, вечеря – 20%. 
    У разі наявності у дитини хронічних захворювань чи ознак надлишкової ваги необхідно звернутись за порадою до лікаря (краще лікаря-дієтолога) для формування дієти відповідно до стану здоров’я дитини. 
    Пам’ятайте, за даними ВООЗ – 68-74% всіх хвороб пов’язані зі способом життя людини, в тому числі харчуванням, а у дитячому віці закладається фундамент здоров’я на все життя. 

    Будьте здорові та не хворійте!

 

                                                                                                                                                                                                                                                                            СИСТЕМА ОЗДОРОВЧИХ ЗАХОДІВ ІЗ МЕТОЮ ЗНИЖЕННЯ РІВНЯ ЗАХВОРЮВАНОСТІ У ДОШКІЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ НА 2017-2018р.  

 

Літній період особливо сприятливий для зміцнення здоров'я дітей, їх повноцінного розвитку, початку загартування дитячого організму, як у в повсякденному житті, так і спеціально організованого. Літню роботу з дітьми в дошкільному закладі прийнято називати оздоровчою. Цим визначається її основна мета і завдання. Важливо всесторонньо використати сприятливі для зміцнення здоров'я дітей умови літнього часу і добитися, щоб кожна дитина зміцніла і загартувалася. 

Планування оздровчої роботи на літній період групи "Вітамінки"

 

Л

І

Т

Н

І

Й

 

П

Е

Р

І

О

Д

 

 

 

 

Загартовування

 

 

 

 

 

 

 

Масаж

 

 

 

Кольоро, фіто, ароматерапія

 

 

 

Вітамінізація

 

 

Лікарські заходи

 

 

 

Обливання тіла водою (36-18С – 3-4 р.; 36-16С – 4-5 р.).

Повітряні ванни під час прогулянки – діти гуляють у трусиках

Сонячні ванни – засмагання 5-40 хв.

Вологе обтирання після сонячних ванн.

 

 

Ходьба босоніж по землі, піску, камінцям, споришу.

 

Кольори, пахощі, звуки навколишнього природного середовища.

Збирання трав та плодів

 

 

Вживання сирих овочів, фруктів, ягід; соків, компотів

 

За вказівками фтизіатра та мед. сестри

 

 

 

                                                                                                                                                                     

 

   

 


Форма входу


Пошук

Друзі сайту